Correction - Two Nights in April

Leif Carlsson, Lira

Pianotrio med driv
Sebastian Bergströms inte direkt brutala men ostoppbara piano plöjer fram för att fåran ska gå där pianot vill. Joacim Nybergs basfiol och Emil Åstrand-Melins trummor skjuter på och röjer hindren. När de två vet riktningen agerar de självständigt och med kraft. Alla är varierade och nyfikna och lyssnar, lyssnar. Energinivån är hög liksom farten framåt. Pianot sätter dagordningen.

Låtarna har olika karaktär med melodier, riff, tempi som vrids och vänds och prövas från olika håll. Ingen riktig utveckling sker i låtarna, dom går inte sin egen väg och blir något annat i slutändan, utan när bandet knådat tillräckligt är de klara, släpper stycket och bara slutar. Inget mer med det, sen tar dom nästa.

I dessa improvisationer nära melodin, som variationer på ett tema (poparvet från barndomen kanske) liknar trion flera andra relativt nya relativt unga grupper som Oskar Schönning, The Stoner och Nils Berg, men Correction är mer grovkorniga. De tolv styckena är ganska korta, mellan två och sju minuter, de flesta tre till fyra. Cdn 48 minuter.

Musiken svänger grymt och oborstat. Hardbop free jazz rockig energi går in och ut och kors och tvärs hela tiden. Skivan är bland det mest spännande jag hört på länge i det mest konventionella och genomtröskade av format på en jazzgrupp - pianotrion. Kanske vi trodde att allt redan var sagt? Icke sa Nicke. Det kommer alltid mer.