S. Fujii & Otomo Y. - Perpetual Motion

Leif Carlsson, Lira

 

Det börjar försiktigt, som en skakning på nedre däck … knack knack på en flygel. Fyra sammanhängande delar där musiken är i ständig rörelse och dynamiken och volymen går i vågor, från nästan noll till hundra, men inte hur som helst. Mellan musikerna finns en känslighet för små reaktioner och motreaktioner som förändrar storformen. Den böljar och formar sig greppbart. Tonerna kommer glest smekande, försiktigt behagliga, klusterklingande, pockande, rytmiska och himlastormande brutala. Liknande klangbilder har säkert skapats förut, men här finns en täthet i utförandet som berör, en sorts undertext.

Detta möte är oväntat nog deras första spelning tillsammans. Oväntat dels för den omedelbara samsynen som annars i bästa fall brukar inträda efter en tids samarbete, dels för att de bägge sedan trettio år hör till de största inom jazz, impro och noise, inte bara i Japan.

Musiken, 48 minuter, kommer från en årlig festival på Pit Inn i Tokyo den 10 januari 2022. Satoko Fujii på flygelns tangenter och strängar och Otomo Yoshihide på elgitarr med olika boxar på golvet framför, och ibland med en stråke i handen.

Omslaget antyder en inte helt riskfri färd över någon yta med osäker bärighet och mörka fläckar eller håligheter med oklart djup. Deras välformade utsnitt ur musik-alltet håller oss uppe.