Léandre/Houle/Strid - Last Seen Headed

Leif Carlsson, Lira

Som det finns böcker man kan snabbläsa och ändå ha koll på, finns det rätt mycket musik som har något omedelbart igenkännligt. Våglängden är redan inställd, och lyssnandet kan ske med ett halvt öra om man vill. Här är det tvärtom.
En slagverkare från Stockholm, en klarinettist från Vancouver och en basist från Aix-en-Provence spelar tillsammans i ett för genren ovanligt melodiskt möte. Raymond Strid agerar snabbtänkt och känsligt, Houles klarinett kan låta som en japansk flöjt eller en speedad sopransax men ofta som en helt normal klarinett. Joëlle Leándre hör möjligheterna och väljer alltid den ton som precis då verkar naturlig. Hon är den starkaste motorn, far över hela basfiolen med fingrar och stråke. Ibland använder hon rösten.

Ingen är ackompanjatör, eller hellre: alla ackompanjerar varandra hela tiden. Här finns ögonblick av svidande skönhet och någon gång ett mullrande hot. Av var och ens improvisationer, lyssnande, anpassningar, tillägg och avvikande meningar, blir det en helhet med struktur och energi. Musiken ett tillstånd som aldrig är helt stilla, som att sitta i en uppvärmd utepool med huvudet i nivå med myrorna och jorden en tidig vårdag när himlen är hög, fåglar sjunger och alla växter växer så det knakar.