Exploding Customer - At Tampere Jazz Happening

Ico Vidmar, Mladina

Banda ni od vceraj. Je kar iz leta 1999, ko jo je pod tem cudaškim imenom zbral danes štiridesetletni saksofonist Martin Kuechen. Scasoma je Exploding Customer postala ena najvidnejših jazzovskih pogruntavšcin sodobne švedske in z njo tudi skandinavske scene, ki vidno brsti, poganja in daje nove in nove godbe. Ena med njimi je videni in slišani AALY Trio s tour de force saksofonistom Matsom Gustafssonom na celu, v katerem igra bobnar Kjell Nordeson. Druga dva v kvartetu sta basist Benjamin Quigley in trobentar Tomas Hallonsten. Scena? Raje tockasto omrežje bendov, koncertnih prizorišc, neodvisnih manjših založb, posamicnih glasbenikov in nacinov priklopa na globalno novojazzovsko dogajanje in snovanje. V bistvu so Exploding Custumer freeboperji, doma v svobodnjaštvu kakor tudi drugod, kar omogoca še vedno intrigantna praksa igranja in skladanja muzike, igra on the spot, iskanje navdiha, tkanje afektivnih muzicnih vezi in visoki eticni standardi (razširjeni v vsakdanje življenje, kolikor se pac da).

Vendar jazz, v najbolj žmohtnem pomenu izraza, ni edino domovanje cetverice. Vsi po vrsti so muzicirali in še igrajo v razlicnih avantrockovskih bendih, eksperimentalnih postavah in to slišno vnašajo nazaj v bend. Toda kvartet je v osnovi "klasicen colemanovski", po nacinu podajanja zasidran v zvocnem okolju prve generacije ameriških in evropskih svobodnjakov (freejazz, ki so ga pac podtaknili Ornettu Colemanu je vcasih zares hudirjevo preozka oznaka) v jazzu. Šteje izraznost izvajalca, brezkompromisna drža, ki pa je obenem tudi žurerska, radostna, da ji ne bi vnaprej prilimali izkljucno resnoben patos. Res, nic ni bolj zahtevnega in veselega kot povezava docela resnega ustvarjalnega podjetja z žurom, ljubeznijo do muziciranja, naporno tvorbo komadov in nastopov, ki se vedno realizirajo z nekim nepredvidljivim dodatkom, celo presežkom. Tedaj je stanje idealno. Bremena ni lahko prenašati. Terja predanost v casih in družbenem okolju, ki niti najmanj ni naklonjeno ne takšni drži ne godbam. Vsaj Skandinavcem gre zaenkrat še bolje kot drugim. In to se tudi pozna na dolgi rok. Le koliko casa še?

Album je bil posnet "v živo" na znanem festivalu v finskem Tampereju, eni od postojank sodobnega jazza v Skandinaviji. Tisto, kar smo že poznali prej, denimo z njihovega sijajnega albuma prvenca Live at Glenn Miller Cafe (Ayler, 2002), je tule še stopnjevano, odigrano silovito z izjemnim obcutkom za dinamiko, razpone vseh vrst. Naši "odjemalci" samo kažejo, kako se v jazzu vse nalaga, posluša in vedno znova reaktulizira. Svobodnjaški princip se križa z bopovsko urejenostjo, izbruh z meditativno umirjenostjo, individualni donesek s kolektivno energijo. Exploding Customer prihajajo odigrat na Jazz Cerkno. Godba je žurerska, mocna, raznovrstna in, kakšno veselje, deško naivna. Kaj lepšega.