Exploding Customer - At Tampere Jazz Happening

Tor Hammerö, Puls

Dette må være ei god blanding: Det spennende svenske selskapet Ayler Records, den oppegående finske festivalen Tampere Jazz Happening og ikke minst den heftige svenske kvartetten Exploding Customer. Vi møtte bandet for første gang i 2002 med "Live At Glenn Miller Café" - nå framstår de som et beinsterkt kollektiv som må være en sann fryd å oppleve live.
I spissen for denne fribopkvartetten står alt- og tenorsaksofonisten Martin Küchen og med sin originale og kompromissløse tilnærmingsmåte til musikk, som han bl.a. har praktisert sammen med vår egen Ingar Zach, har han skapt et usedvanlig spennende fundament i grenselandet mellom melodiøs utagerende hardbop og frijazz.
Sammen med trompeteren Tomas Hallonsten, trommeslageren Kjell Nordeson, som vi kjenner bl.a. fra samarbeidet i School Days med Ingebrigt Håker Flaten og Paal Nilssen-Love, og bassisten Benjamin Quigley, har Küchen skapt en organisme som har noe helt eget å by på.
De som kjenner Ayler Records fra før vil kanskje forvente musikk med en ganske så fri attityde. Det er forsåvidt dette også, men i mye større grad enn det vi er vant til, så er det Exploding Customer bringer til torgs låtbasert, tilnærma "straight" musikk.
All musikken er skrevet av Küchen og er utmerkede utskytingsramper for ni veldig tøffe ekskursjoner basert på originalitet, empati og en vilje og evne til å skape noe som ingen andre har vært i nærheten av tidligere.
Det finske publikummet i Tampere den 6. november i fjor lot seg tydeligvis sjarmere og det skjønner jeg godt. Det er en livsbejaenhet og optimisme rundt dette uttrykket som er ganske så sjelden. Av og til får jeg en assosiasjon til øst-europeiske brassband, av og til går tankene i retning Don Cherry, Ornette Coleman og Dave Douglas, av og til er det klezmermusikk som er referansen, men alt i alt er Exploding Customer noe helt for seg sjøl.
Dette musikalske førjulsbudskapet er både tøft, sprudlende og kompromissløst. Den festivalen som setter dette bandet på plakaten kan ha sikra seg en publikumssuksess fra broderfolket.