Exploding Customer - At Tampere Jazz Happening

Frank Huser, Jazzflits

En op hun website staat prominent vermeld: High explosive jazz. Op dit live-album is niets minder dan dat het geval. Vanaf de eerste toon knalt de band de luidsprekers uit. In zeer hoog tempo wordt de set afgespeeld.

De reactie van mijn doch-ter was kenmerkend: Wauw, wat is dit? Misschien Jorn Zorns Masada als referentie? Goed, free jazz is misschien voor menigeen te "free' om jazz te heten. Maar vergis je niet. Dit is geen "speel-maar-raak' band. Met name het spel van Quigley op bas en Nordeson op drums zijn verbluffend in hun tempi. Een solide basis die de improvisatie van de blazers ruimte geeft, die bijzonder virtuoos zijn. Dit is muziek die je niet onberoerd laat.

"Live at Tampere Jazz Happening' (Finland) is het tweede album van deze Zweedse formatie. Küchen, die de band formeerde, wordt wel vergeleken met Ornette Coleman. Het vergelijk is begrijpelijk. Ik ben evenwel geneigd zijn spel expressiever te vinden dan dat van Coleman. Harder en meer buitensporig. Nu maar hopen dat ze de Europese podia langsgaan. Want deze band moet je live zien en horen. Gelukkig hebben we voor dat laatste deze cd.