home » cd catalogue » Niklas Barnö, Joel Grip & Didier Lasserre - Snus » Leif Carlsson, Tidningen Kulturen

Niklas Barnö, Joel Grip & Didier Lasserre - Snus

Leif Carlsson, Tidningen Kulturen

Trumpeten jublar, fläskar ut sina toner med bred dialekt, lika hemma på stallbacken som på en ruffig rockklubb (om de nu får spela där). Trummorna slamrar yvigt och basen spänner sina muskler och gräver på plats. Ingen ber om ursäkt.

Första låtarna heter E 1520 och Tobacco. Det börjar som en resa till tidig AACM-tid i Chicago (föreningen the Association for the Advancement of Creative Musicians - en startpunkt för mycken modern jazzimprovisation). De flesta av deras stenar är numera välta och undersökta och beskådade från alla håll, men grusgången behöver fortfarande krattas då och då. Water och Aroma sänker tempot men otåligheten finns precis under ytan.

Och med Smoking flavour börjar Joels Grips basfiol ta ut riktningen med obändig energi och den melodiske trumpetaren Niklas Barnö skissar på himlapällen och trumslagaren Didier Lasserre daskar bort sly och andra hinder. Musiken inspelad 2009 i Paris inför publik.

Gruppen är en modern jazztrio med rötter i sent 60-tal. Det blir en musik med tre satser i sju delar på drygt 51 minuter. Den första gör plats: här står vi i historien, vi måste göra nåt! Den andra är eftertänksam: hur, vart? Och den tredje och sista satsen sätter full fart: nu! Naturligtvis får vi inga färdiga svar, det är ju musik vi lyssnar till och inte några skrivna ord, men energikicken är betydande. Fullständig närvaro och lite skit under naglarna gör det hela levande.