Henry Grimes Trio - Live at the Kerava Jazz Festival

Henrik Kaldahl, Jazznet

Der findes ikke noget bedre eventyr, med en lykkelig udgang i free jazzens historie end den om Henry Grimes' tilbagevenden efter hans 35 årige forsvinden fra musik verdenen. Dette er kun Grimes' anden indspilning som leder, hans første var for Esp-disk i midten af tresserne, dog har han medvirket på hundredevis af andre sessions med blandt andet Albert Ayler, Don Cherry, Cecil Taylor og Sonny Rollins. Dette er også kun hans anden indspilning siden hans tilbagevenden, den første var med Dennis Gonzalez : "Nile River Suite".

Til denne fantastiske live date, optaget i Finland i Juni 2005 har Grimes samlet en super trio bestående af Grimes selv på bas, David Murray på tenor saxophone og bas klarinet og den allestedsværende utrolige trommeslager Hamid Drake. Selvom der er en generation til forskel på Grimes,Murray og Drake deler de en fremdrift af virtuositet og vovede tekniske evner. Hver enkelt af de medvirkende på denne plade er unikummer i sig selv på hver deres instrument. Dette er en umådelig kraftfuld, intens og kreativ trio som fremstår utrolig stærk og sammenspillet. Optagelsen er også helt i top med plads til hver af de medvirkende og dette gør at trioen fremstår som en samlet enhed. David Murray blæser fantastik igennem på hans tenor saxophon og Grimes og Drake fremstår som en genial rytmesektion, de pumper, skubber og svinger så forbandet hårdt, men stadig frit. Grimes lyder på denne cd som han skal have indhentet alle de år hvor han ikke var på musikscenen.

Der åbnes med nummeret "Spin", en Grimes komposition, hvor der startes med en ustruktureret intro, Grimes styrer showet og går over i et hard bop drive og de andre følger ham betingelsesløst. Grimes går på et tidspunkt over i en solo hvor man bare sidder med åben mund og kuldegysninger og ikke ved hvad man skal sige. Imponerende !!! Man er simpelthen nød til at høre for at forstå hvad jeg mener. Efter 22 minutter sidder man målløs og kan slet ikke vente med at høre hvad de finder på til de sidste 41 minutter af pladen.

Hamid Drake's "Eighty Degrees" åbner med Murray på bas klarinet, sammen med Grimes lyder de nogen gange som én bas duo. Murray viser virkelig her sine evner på dette vidunderlige instrument og dets mange forskellige lyde. Hamid Drake's trommer kommer først ind i nummeret efter omkring fire minutter og derefter når trioen nye højder i sammenspil. Murray har nu taget fat i tenorsaxen igen og spiller helt utroligt, han blæser virkelig igennem her næsten uden at holde nogen pauser for at trække vejret. Drake fyrer herefter en brilliant solo af på sine trommer som bringer de 3 musikere tilbage til en triumferende afslutning.

David Murray's "Flowers for Albert" er den perfekte hyldest til en fantastisk musiker. Albert Ayler's ånd lever videre i disse tre mestre på hver deres instrument. Dette nummer ville have været en superb finale på en fantastisk koncert men publkum var ikke i humør til at lade dem slippe så nemt. Efter et stykke tids klapsalver og tilråb er tiden inde til Grimes' egen komposition "Blues for savannah" som slutter koncerten med et Monk agtigt tema som samler alle tre musikere som én gigantisk svingende maskine.

Dette live album fra Henry Grimes trio skal blandt andet ses som en påmindelse om hvor stor en musiker Henry Grimes er. Det er utroligt at nogen, efter 35 års væk fra jazz scenen, kan lave et sådan comeback som Grimes har formået. To år efter han tilbagevenden laver han musik af den højeste kvalitet i det mest krævende format. Trio spil af den højeste kaliber som kombinerer passion, lyrik og det alt overskyggende engagement for at spille jazz. For fans som ikke havde mulighed for at se denne trio på Kerava Jazz festival (mig selv for eksempel)er her muligheden for at høre at denne bas virotous er tilbage i fuld effekt. Glæder mig til at høre mere fra denne trio og i særdeleshed Henry Grimes.