Lars-Göran Ulander Trio - Live at Glenn Miller Café

Tor Hammerö, Puls

Helt siden midten av 60-tallet har altsaksofonisten Lars-Göran Ulander spilt ei sentral rolle i svensk jazzliv. Til tross for det har han aldri gitt ut musikk under eget navn. Det syntes heldigvis sjefen for Ayler Records, Jan Ström, var ganske så meningsløst.
Ulander valgte seg giganten Palle Danielsson på bass og Ström foreslo vår egen verdenstrommeslager, Paal Nilssen-Love. Slik blei det og for ett år siden inntok de Glenn Miller Café i Stockholm og resultatet er av den heftige typen.

Lars-Göran Ulander er ei kjent stemme for de som følger med på jazzradioen på Sveriges Radio. Der har han nemlig vært sjef i en årrekke og presentert en hel masse strålende jazzmusikk. Jobben har samtidig gått ut over Ulanders mulighet til å spille så mye som både han sjøl og publikum hadde ønska.

Etter å ha vokst opp i den nordlige jazzmetropolen Umeå, blei Ulander tidlig bitt av jazzbasillen. Han har lært mye av og spilt mye med folk fra hjembyen som Berndt Egerbladh og Lars Lystedt og etterhvert blei også Art Pepper det store forbildet på altsaksofon. Til tross for det har Ulander så avgjort utvikla sin egen helt spesielle tone og uttrykk - høyst sannsynlig vokst fram gjennom mye solojobbing.

Rett på scena til to dager med fulle hus på Glenn Miller Café uten øvelse og uten å ha truffet hverandre tidligere satte de tre hverandre stevne og hvis det noen gang skal være snakk om instant kjemi, så må dette være et skoleeksempel på det.

Mesteparten av musikken, som på skiva varer i cirka 75 minutter, er spontant unnfanga av alle tre. "What Love" av Charles Mingus og ei låt av Ulander er unntaka og her er det utvilsomt tre særdeles kompetente, personlige og originale musikanter som ønsker å utfordre både seg sjøl, hverandre og oss.

Det er både tid, plass og rom til individuelle ekskursjoner her, men slik jeg opplever det er det det kollektive uttrykket som er det viktigste. Her føres det eleverte samtaler som det er spennende å følge med på både for oss - og garantert for dem på scena også.

Den mørke, distinkte tonen til Palle Danielsson og det ustoppelige, virile og kreative trommespillet Paal Nilssen-Love passer Lars-Göran Ulander bortimot perfekt og det må ha vært en fest å være tilstede på denne åpenbart usedvanlige jazzklubben i Stockholm. Vi kan bare takke Ayler Records for at de har flytta festen hjem til flere av oss.