Luís Lopes' Humanization 4tet - Live in Madison

Guy Peters, enola.be

Gitarist Luis Lopes is niet bepaald de meest bekende muzikant van Portugal, maar wel eentje die gestaag werkt aan een divers oeuvre. Dit is het derde album van zijn kwartet met landgenoot Rodrigo Amado (tenorsax) en de Amerikaanse broers Aaron (bas) en Stefan González (drums). Live In Madison werd opgenomen tijdens de Oostkusttournee naar aanleiding van hun tweede langspeler Electricity (2010) en laat een band aan het werk horen die de werelden van freejazz, funk, potige rock-‘n-roll en hardbop naadloos aan elkaar koppelt.

Vanaf opener “Bush Baby”, geleend bij de ondergewaardeerde cultfiguur Arthur Blythe, wordt duidelijk dat deze band een retestrak geheel vormt. De broers González (zonen van de Texaanse trompettist Dennis) zijn in geen tijd in de weer met een opzwepende rockvibe, terwijl Lopes al even funky in de weer is. Samen met Amado wordt er lekker loos gegaan in een compositie die knap in elkaar steekt en toch robuuste ongedwongenheid uitstraalt. De wilde, rafelige solo van Lopes doet aan het beste van Nels Cline denken. Met “Jungle Gymnastics”, overgenomen van het vorige album, wordt het boeltje al helemaal aan de kook gebracht, met een woeste energie die zich kan meten met die van The Thing en het diep ronkende en vuil scheurend saxwerk van Amado, die zich hier van z’n meest agressieve kant laat zien.

Een ander gelaat krijg je te horen in “Long March For Frida Kahlo”, dat volledig op een kringelende baslijn gedrapeerd wordt en eerder bedachtzame oorden opzoekt. “Two Girls” is dan weer een en al aanstekelijkheid, flirtend met funk en pop, maar met een onaflatende verbetenheid. Afsluiten gebeurt met de rollende spieren van “Dehumanization Blues”. Hier kunnen Amado en Lopes echt soleren in een zetel dankzij het strakke funderingswerk van de broers. Live In Madison verenigt dan ook spieren met knappe composities van vier persoonlijkheden die dit moeiteloos boven het gemiddelde actiewerk tillen. Aanrader voor wie z’n (free)jazz graag recht voor de raap en met een rauwe rockkracht heeft.