Gyldene Trion - Live at Glenn Miller Café

Jan Granlie, Jazz Nytt

Den Gylne Trioen kommer fra Sverige, og inneholder tre av broderlandets mest profilerte jazzmusikere de seneste årene.
Jonas Kullhammar spiller tenor- og baritonsaksofon, Torbjörn Zetterberg trakterer bassen i et hopetall av svenske sammensetninger og trommeslageren Daniel Fredriksson er aktiv bl.a med Ludvig Berghe Trio, i Zetterbergs Hot Five og med Kristian Harborg 4.
Tidligere har denne trioen utgitt den smått fantastiske trippelboksen «Gyldene Tider» på Kullhammars selskap, Moserobie.

Denne innspillingen er i likhet med trippelalbumet innspilt i levende live under konsert på Glen Miller Café i
Stockholm, et lite hull i veggen som de seneste årene har blitt en viktig scene for svensk jazz.
Når man skal forholde seg til saksofonisten Jonas Kullhammar, så trekkes man umiddelbart tilbake til begynnelsen av 60-tallet, og til musikere som John Coltrane og Sonny Rollins og til tider elementer fra Albert Aylers måte å tenke musikk på, uten at det blir noe plagiat eller dårlig etterligning.
Kullhammar er rett og slett en råtass på saksofonen, med hele bophistorien innabords, og med en kontroll og kunnskap om tradisjonene som er overbevisende.
Jeg husker jeg hørte ham sammen med The Core på Moldejazz for noen år siden, og jeg tror ikke det har rent så mye svette av veggene i Alexandrakjelleren siden saksofonduellen mellom Dexter Gordon og Sonny Stitt på begynnelsen av 60-tallet.
Bassisten Torbjörn Zetterberg har mye Mingus i spillestilen sin, og leverer en rekke originale og flotte solier gjennom hele denne drøye timen med musikk, og trommeslager Fredriksson er på plass med tett og energisk spill hele veien.

Musikken består av et par Monk-komposisjoner («Stuffy Turkey» og «Friday The 13th»), standarden «The
Night Has A Thousand Eyes» en Kullhammar-original og to som Zetterberg har signert.
Gjennom hele platen syder og koker det, og det høres ut som publikum koser seg verre i «hullet i veggen».
Ei praktfull plate som lyser opp i den ellers så grå hverdagen.