home » cd catalogue » Gyldene Trion - Live at Glenn Miller Café » Magnus Olsson, Sound of Music

Gyldene Trion - Live at Glenn Miller Café

Magnus Olsson, Sound of Music

Bra lössläppt jazz levererar Gyldene Trion på denna inspelningen från Glenn Miller Café i Stockholm två kvällar i augusti 2007. Spelglädjen smittar av sig, det är melodiskt och svängande samt spelad med en stor dos självförtroende och skicklighet. Saxofonisten Jonas Kullhammar, basisten Torbjön Zetterberg och trumslagaren Daniel Fredriksson vet precis vad de sysslar med – formen finns där, det blir aldrig helt fritt. Kullhammar är förvisso ute och springer i det ”okända”, men bakom honom ser Zetterberg/Fredriksson till att hålla grytan het, utan att koka över.

Skivans fem låtar, som samtliga klockar in på mer än 10 minuter, visar stor variation. Lika friskt utåtriktad som standarden ”The Night Has a Thousand Eyes” är, lika tillbakahållen är Zetterbergs ”Hurricane Ann”. Namnet till trots ser jag den snarare som lugnet före stormen. Visst finns det tillfällen när den virvlar iväg, men den huvudsakliga karaktären är mer av mystiskt smygande. Fredrikssons spel med mjuka klubbor istället för trumstockar ger avtryck. Riktigt bra!

Än mer suggestivt är ett parti i Kullhammars ”Snake City Rundown”, även om låten till stšrsta delen svänger i högt tempo. De två återstående Monk-låtarna – ”Stuffy Turkey” och ”Friday the 13th” – blir däremot inte mer än trevliga. Live på plats fungerade det säkerligen ypperligt när trion avmystifierar Monk och nästan lattjar respektfullt med honom, på skiva inte lika bra. Även om en del fina rytmiska detaljer finns med – framförallt från Zetterberg – skulle jag gärna se ännu mer av den stramhet jag så förknippar med Monk. Det överskuggar inte att trion framför en levande och välspelad jazz.