home » cd catalogue » Frippe - The Environmental Control Office » Thore Rösnäs, Hallandsposten

Bengt Nordström - The Environmental Control Office

Thore Rösnäs, Hallandsposten

Jag vet inte om Frippe var ute efter att provocera med sin musik. Jag vet däremot att många, kanske de flesta, lät sig provoceras av denna ständigt närvarande förkämpe för den musikaliska friheten. Allt var tillåtet, allt utom upprepningar. Det gällde att varje gång starta från noll, sedan fick det bära eller brista. Och visst brast det minst lika ofta som det bar.

Nästan lika länge som jag har följt svensk jazz har Frippe funnits där. Första gången jag hörde honom var på Stockholms Jazzdagar någon gång under 60-talet då han framträdde på Sergelbiografen. Jag säger framträdde, och inte spelade, eftersom lika mycket som han frambringade lösrivna ljud och toner på sin saxofon, lika mycket slängde han provokativa tillmäten till oss i publiken. Och jag lät mig förstås provoceras.

Frippe fortsatte att vara ett "häftstift i rumpan" på alla jazzdiggare ända fram till sin död år 2000. Gick man på jazzklubben Fasching i Stockholm fanns han nästan alltid där, oftast med sin sax, eller med en plastkasse med skivor som man "bara måste höra". När det ordinarie bandet tog paus kunde det hända att han äntrade scenen och gav besökarna en solokonsert, oftast med kommentarer om vikten av att ha en spontan inställning till musiken. Och det var inte alltid helt enkelt att få honom att lämna scenen.
Bemötandet var inte alltid hjärtligt, men Frippe envisades och fortsatte, år efter år.<

I mitten av 70-talet bildade han sin första egna grupp "Miljövårdsverket", som 1985 kom med LPn "Now's The Frippe Time".
Den här postumt utgivna dubbel-CDn är en inspelning från 1988 på Fasching med förutom Frippe, Lars Svantesson violin, Björn Alke bas och Peeter Uuskyla trummor.
Att sätta betyg känns egentligen meningslöst, det beror helt på din egen öppenhet. Själv tycker jag emellertid att man måste ta en människa, som under bortåt 40 år (i extrem motvind) konsekvent drev sin egen djupa övertygelse om hur man skall skapa musik, på allvar. Inte heller får man glömma att han undervägs, så vitt jag vet, var först med att spela in frijazzikonen Albert Ayler.
Vågar du låta dig utmanas?