home » cd catalogue » Joëlle Léandre & Marc Ducret - Chez Hélène » Leif Carlsson, Lira Musikmagasin

Ducret/Léandre - Chez Hélène

Leif Carlsson, Lira Musikmagasin

Den fritt improviserade musiken från Jöelle Léandres akustiska kontrabas och Marc Ducrets elektriska gitarr är inspelade inför publik på 19PaulFort, ett vidsynt galleri i Paris. Innan de började visste de förmodligen inte alls hur det skulle bli. I intervjuer menar Jöelle Léandre att hennes konst inte går att skilja från livet. Hon är alltid närvarande i musiken och i denna världen är alla ljud tillåtna och inga hierarkier finns.

Jämför gärna denna utmärkta cd med en annan utmärkt cd, Barre Phillips End to end med sitt nedtonade och avskalade basfiolspel, där allt är sagt och allt är klart, frid och ro. Punkt. (Lira 5-18)

Här finns nerv och brådska i spelet, båda har mycket kvar att berätta och det finns ingen plats för småprat. Fingrar och stråke bearbetar hela basfiolen, ofta frenetiskt. Och Marc Ducrets spretiga spel i polemik kan också stödja och hålla med. Många känslor samsas samtidigt och nervtrådarna ligger ytligt. Krockar och snabba smekningar, högt och lågt avlöser varandra, och även när musiken klingar långsamt och söker fäste är energin högspänt elektrisk.