Abdelhaï Bennani Trio - There Starts the Future

Magnus Nygren, Sound of Music

MedThere starts the futurelyfter det svenska skivbolaget Ayler Records fram ännu en ”doldis” från frijazzvärlden. Saxofonisten Abdelhaï Bennani härstammar från Marocko och flyttade till Paris 1980. Han anslöt sig snart till frijazzbasisten Alan Silvas IACP, Institute for artistic and cultural perception.
På ”There starts the future”, inspelad i franska Montreuil i juni 2007, har han med sig de kompetenta fransmännen Benjamin Duboc på bas och Edward Perraud på trummor.

Två låtar på runt halvtimmen vardera. Båda medvetet begränsade i både sound och tempo. Intensiteten varierar däremot. Bennani har en intressant och ganska säregen stil på tenorsaxen, spelytan är minimerad med korta mörka toner som han ytterst sällan låter ringa ut. Lite strävt muttrar han, prövar, vrider och vänder och smittar av sig på Duboc och Perraud.
På ”In the Beginning Was the Night” dröjer det fram till 25:e minuten innan musiken börjar att rulla. Det är som att Bennani vägrar att ge upp innan han har prövat alla varianter av de korta fraserna. Inte mig emot, hans stil och envishet är tilltalande och det finns en klar dragningskraft i hans ton.

Det finns likheter mellan ”In the Beginning Was the Night” och ”I Had a Dream”, den senare dock något mer öppen för stundens ingivelser och tonerna får lite mer tid att verka. Men fortfarande ligger ett återhållsamhetens filter över musiken.
En bra skiva.