home » cd catalogue » Szilárd Mezei Wind Quartet - Innen » Leif Carlsson, Tidningen Kulturen

Szilárd Mezei Wind Quartet - Innen

Leif Carlsson, Tidningen Kulturen

Den serbiske altviolinisten Szilárd Mezei komponerar musik som naturligen kliver omkring i gränstrakterna för nutida kammarmusik europeisk folk jazz och improvisation.

Musiken följer en rytmisk linje även om den oftast svänger långsamt eller gör små skutt. Den är mörkt klingande med en eftertänksam energi, och bär på ett hopp som inte ger upp i första taget, till exempel i Nagymacska (Big Cat) med en smidigt vandrande jazzbas i form av en tuba(!). Hep 15K och Hep 15R är två lösare sammansatta stycken med intrikata improviserade utflykter.

I kvartetten förekommer inte gammeljazzens dueller och kamp. Samarbete och summan större än delarna gäller, vilket också i dessa sammanhang betyder starka självtänkande delar. Den sakta dansande tuban återkommer som botten i den avslutande Régi Tanc (Old Dance).

Vi rör oss på scenen på ett tidlöst centraleuropeiskt kafé, bilden för samtal konspiration och nya tankar. Framtiden ligger i bästa fall i våra händer. Instrumenten i kvartetten är basklarinett och andra träblås tuba trombon och altfiol, en sällsynt sammansättning. Denna långsamma musik låter sig inte stressas utan tar god tid på sig för att veckla ut sig, inte mindre än sjuttiosex och en halv minuter. Ta gärna en påtår.