SURD - Live at Glenn Miller Café

Tor Hammerö, Puls

Det er i år 100 år siden unionen med Sverige blei oppløst. Det kommer til å bli markert på mange vis og jazzfolket er allerede i gang med kvartetten Surd. Den består av tre svensker og en nordmann, noe vi ikke håper blir representativt for balansen mellom våre to folk de neste 100 åra. Kvaliteten på samarbeidet er det heldigvis ikke noe som helst å si på og la det være sagt med en gang: Nordmannen spiller for minst to!

Det forbilledlige svenske selskapet Ayler Records, som har gjort liveinnspillinger av moderne, tildels avantgardistisk jazz til sitt spesiale, fortsetter med å utgi original og spennende jazzmusikk av aller høyeste kvalitet. Jazzklubben Glenn Miller Café i Stockholm har blitt selskapets bortimot faste "studio" og det var tydeligvis stor hygge der den 14. og 15. juni fjor.

Surd, som består av bassisten Filip Augustson, tenor- og altsaksofonisten Fredrik Nordström, gitaristen David Stackenäs og vår bolde representant, den usedvanlig ettertraktede trommeslageren Thomas Strønen, er et totalt nytt kollektiv for meg, men åpenbart en svært så homogen enhet som vil den samme veien og som vet å gi både seg sjøl og hverandre utfordringer så det holder underveis.

Dette er så avgjort fri og åpen jazzmusikk, men i større grad enn vanlig på Ayler Records er musikken også ganske så låtbasert - i alle fall fra tid til annen. Festen åpner med ei låt av sopransaksofonguru Steve Lacy, som hadde gått bort bare noen få dager før innspillinga. Resten av materialet er skrevet av de involverte - enten hver for seg eller kollektivt - og beveger seg i grenseland mellom frie toneganger, heftige riffbaserte saker og ganske så melodiske ekskursjoner.

Den av broderfolket jeg har hørt mest av tidligere er gitaristen David Stackenäs, men kun i totalt frie settinger. Her finner jeg også ei annen og spennende utgave av han. Ved flere tilfeller låter han som en forlenger av John Scofields måte å tenke musikk og spille gitar på og det er intet mindre enn drittøft.

Både Augustson og Nordström viser at de er ekspressive musikanter med potensiale høye som hus og med ustoppelige Thomas Strønen i fyrrommet blir Surd et nytt band av internasjonal toppklasse.

Dette er nok en bekreftelse på at det spirer og gror noe voldsomt på begge sider av Kjølen. Dessuten forteller CD-en oss at Ayler Records er blant den moderne jazzens aller meste spennende selskaper med gjennomført kvalitet på alt fra omslag til det aller viktigste: Musikken!