home » cd catalogue » Stone Quartet - Live at Vision Festival » Leif Carlsson, Tidningen Kulturen

Stone Quartet - Live at Vision Festival

Leif Carlsson, Tidningen Kulturen

Stone Quartet är en annan typ av kvartett. Den uppstod lite slumpartat för sex år sedan vid en konsertserie på The Stone i New York. En skiva finns också från detta tillfälle (The Stone Quartet DMG/ARC 2008). Den franska basisten och fria improvisatören Joëlle Léandre samlade då tre nordamerikaner till en föreställning. Marilyn Crispell piano Roy Campbell trumpet olika flöjter och Mat Maneri altfiol.

Fyra år senare spelade de alltså igen på en annan festival. Här finns ingenting i förväg nedtecknat innan konserten börjar, bara livserfarenhet instrumentkunnande och en beredskap att lyssna. Men visst, det går inte att helt utgå från noll, även om man försöker. Deras vägar har korsats förr. Vi bjuds relativt rytmisk fri impro, där instrumenten klingar på ett igenkännbart sätt. En melodisk böljande musik med sammanhang och där utövarna verkar trivas och känner sig trygga, det är vad musiken utstrålar.

Alla tar plats, några med viss försiktighet (Crispell Maneri), men alla får plats, ingen behöver tränga sig fram och ingen visar någon lust att briljera. Alla skulle kunna, så skickliga hantverkare som de är, men det konstnärliga gruppsinnet dominerar. Fast Léandre är den som eldar och oftast vrider kompassen. En trivsam och mångfacetterad lektion i samarbete, där alla åsikter samsas och tillåts klinga ut. Som maltwhiskyn Aberlour A´bunadh med sin långa eftersmak.