home » cd catalogue » Grimal/Duboc/Ceccaldi - Bambú » Leif Carlsson, Lira

Grimal/Duboc/Ceccaldi - Bambú

Leif Carlsson, Lira

Bambú är inspelad i Frankrike av en trio med Alexandra Grimal, saxofoner och röst, Valentin Ceccaldi, cello, och Benjamin Duboc, basfiol och röst. Musiken är skapad av trion tillsammans och kan kallas fri – fri men genomtänkt, vilket för all del låter som en motsättning. Och då den är spontant tillkommen finns nog en filosofi, för så låter det.
Textfragmenten kommer från skulptören Giuseppe Penones verk Respirer l’ombre (Att andas mörkret, min översättning), där han försöker att se på tillvaron liksom inifrån, från naturens synvinkel.
Vi hör sju enkelt anslagna stycken som växer och förgrenar sig. Ibland klingar musiken tät, tung och nästan brutal som Densité eller lätt flyktig och luftig som Image. Eller vindlande rik som den centrala över tjugo minuter långa Empreinte (”avtryck” ungefär). Ur cd-spelaren ljuder en poetisk vision, något släkt med nutida europeisk konstmusik, men ändå jordnära och fylld av luft och liv. En jojkande same skulle känna sig hyggligt hemma i den här gruppen, även om de inte precis låter lika. Unik musik.