home » cd catalogue » Michel Blanc - Le Miroir des Ondes » Ben Taffijn, Jazz & meer

Michel Blanc - Le Miroir des Ondes

Ben Taffijn, Jazz & meer

Over 'Le Miroir Des Ondes' zegt componist, drummer en percussionist Michel Blanc: "With it, I wanted to translate into music my own feelings about some events that crossed my life at the time." Waarmee Blanc verwijst naar de jaren 1972 tot 1989. In twaalf zeer korte stukken - het totale album duurt iets meer dan een half uur - biedt Blanc met zijn kwintet ons een muzikale inzage in die voor hem bijzondere jaren. Daarbij hanteert deze Franse band een rijke en gevarieerde aanpak. We horen invloeden van jazz en rock, maar evengoed veldgeluiden en fragmenten van nieuwsberichten (het hoesje van de cd geeft aan om welke fragmenten het handelt) aaneengesmeed tot een fascinerende reis door de tijd.

Gitarist Marc Ducret drukt een vrij stevige stempel met zijn duidelijk aan rock verwante gitaargeluid, zoals in 'MdO 5 (1974-1975)' en pianiste Anne Gimenez gebruikt duidelijk niet alleen de toetsen van de piano om bij te dragen aan het muzikale geheel. Blanc zelf overtuigt als percussionist eveneens, bijvoorbeeld in 'MdO 6 (1973-1980)'. Overigens blijkbaar een roerige periode, getuige het gitaargeweld dat verderop in alle hevigheid losbarst. In 'MdO 3 (1981)' horen we - naast de aankondiging dat François Mitterand president is geworden - zangeres Anabelle Playe, die haar klassieke sopraanstem inzet als muziekinstrument. Het vormt een scherp en opwindend contrast met Ducrets heftige gitaarspel en Blancs al even stomende slagwerk.

'MdO P (1989)' handelt over de val van de Berlijnse muur. Hier zet het kwintet alle sluizen open in een duizelingwekkende rit met de achtbaan. In het hierop volgende 'MdO B' en 'MdO C', dat niet aan een bepaalde periode refereert, horen we uitgebreid Amtonin Rayon op orgel. De heldere klanken doen wel wat denken aan een vibrafoon. Het vormt een soort van contemplatieve terugblik, een afsluiting van die voor Blanc belangrijke periode. En de afsluiting van een bijzonder album op de grens van jazz, rock, hedendaags gecomponeerd en experimentele elektronica.