Anders Gahnold Trio - Flowers for Johnny

Henrik Kaldahl, Jazznet

Så er det blevet tid til endnu en anbefaling af en udgivelse fra det svenske selskab Ayler Records. Dette 2 cd sæt indeholder 2 koncerter med en trio bestående af den svenske alt saxophonist Anders Gahnold, syd afrikanske Gilbert Matthews på trommer og den afdøde, syd afrikanske bassist Johnny Dyani i et spændende mix af bebop med frie overtoner, improvisation og en snert af the blues.

Den første cd er en optagelse fra en koncert på Umeå Jazz Festival i Sverige den 15. Oktober 1983 og det er en virkelig suveræn trio vi her bliver præsenteret for. Dyani's dansende kontrabas spil som til tider får en til at tænke på Charles Mingus, pumper derud af i et heftigt tempo, Gahnold's Charlie Parker inspirerede altsax spiller med en umådelig smuk rå tone og Matthews' sprøde svingende trommer ligger en god solid bund under det hele.

Den anden cd og den anden koncert er fra Jazz Club Fasching i Stockholm, Sverige den 12. September 1985 og leverer mere af den lækre free jazzede improvisationsmusik som vi blev præsenteret for på disc 1, dog synes trioen at være mere sammenspillet og mere tight spillende til denne koncert. Ved begge koncerter leveres der på flere af numrene utrolig svingende groovy soloer, både fra trommer, bas og sax. Soloer som lader en sidde tilbage med åben mund af bare respekt over disse musikeres fænomenale kunnen på deres instrumenter. Med undtagelse af en helt fantastisk udgave af "Summertime" er alt materialet på de 2 cd'er skrevet af Gahnold selv.

Disse to koncerter blev i sin tid optaget til svensk radio og er i super kvalitet, produceret af Lars Göran Ulander, en saxophonist som også har udgivet en plade på Ayler records (aylCD-013). Disse to koncerter er de eneste optagne eksempler på denne trios sammenspil og udover William Parker's "And William danced" (aylCD-044) fra 2002 som også er udgivet på Ayler Records, hvor den allesteds værende trommeslager Hamid Drake medvirker, har Anders Gahnold ikke udgivet andre optagelser siden disse fra 1983 og 1985. Dette 2 cd sæt er en god introduktion til dem der varmer op til de mere frie oplevelser indenfor jazz musikken, uden at gå alt for langt ud. Endnu et klart must buy fra Ayler Records.