Niels Jørgen Steen’s Beatkapell - The Åhus Concert

Jan Olsson, DIG

Första gången jag hörde Niels Jörgen Steen´s Beatkapel var i början av 70-talet då vi var ett gäng som tagit oss till Mosebacke för att klämma en öl eller två. Dessutom skulle vi lyssna på ett för oss alla fullständigt okänt danskt band med, som vi tyckte, världens löjligaste namn. Det kunde förstås inte vara mycket att skriva hem om, det insåg vi, men vi hade ändå inget annat för oss.

Men bandet hade nog inte hunnit spela mer än åtta takter förrän vi höll på att ramla av stolarna. Vad var detta? Det svängde så det formligen gick vågor i ölglasen. Och roligt var det, rena glädjechocken! Och vilken tenorsaxofonist! Jesper Thilo hette han, fick vi veta. För att nu inte tala om basisten, en skäggig farbror, som säkert inte var ens hälften så gammal som han såg ut. Efteråt fick vi reda på att han lystrade till namnet Hugo Rasmussen.

Så småningom dök pianisten Niels Jørgen Steen och hans Beatkapel upp på Åhusfestivalen. Då visste jag vad det handlade om och blir nu dessutom lyckligt påmind om den sena nattkonserten 15 juli 1973, eftersom den släppts på cd.

Niels Jörgen Steens Beatkapel the Åhus Concert (Ayler Records) är en härlig svängfest från början till slut. Under de 50 minuterna bjuds man bland annat på en fullständigt osannolik version av Slim Gaillards gamla "The Flat Foot Floogie", Morgan Lewis "How High the Moon" och Juan Tizols "Perdido" .

I "Perdido" hoppar förresten Red Mitchell, som satt i publiken, upp på scenen och brister ut i obetalbar sång! Jesper Thilo är på sitt allra bästa humör och spelar vidunderligt och det fina kompet, med Hugo Rasmussen som primus motor, svänger så att fiskebåtarna nere vid Åhushamnen nästan slet sig från sina förtöjningar.


Order our CDs directly using


we accept payment by following cards

To download our releases
or get both CDs + files,
visit our digital store at