home » cd catalogue » Joëlle Léandre & Pascal Contet - 3 » Leif Carlsson, Tidningen Kulturen

Joëlle Léandre & Pascal Contet - 3

Leif Carlsson, Tidningen Kulturen

Rister gör jorden i det tredje mötet på skiva mellan Joëlle Léandre och Pascal Contet. Efter en minst sagt vresig motvalls inledning, när åtta minuter förflutit in i andra stycket, soixante, bryter en mäktig våg fram, en bestämd fast dyning som bär fram musiken anförd av Joëlle Léandres röst. Basfiol och dragspel blir en enda klangkropp som likt miljoner små vattendroppar tillrar än hit än dit men ändå är på väg åt i huvudsak samma håll.

Joëlle Léandre har en enorm diskografi och har spelat sin basfiol med frisinnade jazzmusiker som Anthony Braxton, Derek Bailey och Steve Lacy. Hennes klassiska skolning rymmer också samarbeten med tonsättare som Giacinto Scelsi och John Cage. Pascal Contet spelar både franska chansoner och nutida kompositioner av Vinko Globokar och gästspelar i orkestrar ledda av Pierre Boulez. Och av allt detta finns spår. 1994 gjorde de en mytisk skiva tillsammans, kanske för att den nu är nästintill omöjlig att få tag på, 2005 kom Freeway på portugisiska Clean Feed.

Joëlle Léandres musik brukar ofta kännetecknas av tankens snabbhet, oväntade associationer och därpå följande svängar in på stigar man inte visste fanns. Det oväntade finns även här men i samarbetet med Pascal Contet blir musiken en sammanhållen ljudmassa, dov mörk och ofta ganska tyst, där bägge tillsammans gör upp om färdriktningar och tar små steg i en okänd tillvaro. Musiken byggs upp metodiskt, har en tydlig form trots att den är komponerad i stunden. Havsdjupen, vågornas rörelser - och de oberäkneliga malströmmarna. Som i vingt-neuf där både det lättsamma tivolinöjet och den piskande naturkatastrofen pågår samtidigt. Så trots den ytliga säkerheten vet man aldrig var man hamnar, det finns inget trygghetsnät eller någon fungerande flytväst. Men det är inget du känner att du behöver oroa dig för, utan låt dig föras med, själva färden väcker så mycket förundran. Nästa gång låter den annorlunda. En av årets intressantaste skivor.