home » cd catalogue » Albert Ayler - The Copenhagen Tapes » Thore Rösnäs, Hallandsposten

Albert Ayler - The Copenhagen Tapes

Thore Rösnäs, Hallandsposten

Albert Ayler (1936-70) är, inte minst i Sverige, en ikon för frijazzen, och han har dessutom fått ge namn åt ett litet våghalsigt svenskt skivbolag: Ayler Records. Det var f ö också i Sverige Ayler gjorde sina första skivinspelningar, vilka ordnades av Bengt Frippe Nordström.
Nu kommer Ayler Records med en CD där Albert Ayler spelar tillsammans med Don Cherry på trumpet, samt Sunny Murray trummor och Gary Peacock bas.

Den innehåller musik från två tillfällen: en konsert på den legendariske jazzklubben Montmartre den 3 september 1964, och en inspelning för danska radion en vecka senare.
Det här är inte musik som man använder som huvudkudde utan snarare för att hålla sig vaken och alert. Och lyssnar man vaksamt finns det mycket att hämta i musiken där Don Cherrys vekare spel kontrasterar verkningsfull mot Albert Aylers våldsamhet i uttrycket. Kompet med den frenetiskt pådrivande Murray och Peacock ofta klangsköna basspel ger en effektiv och trygg grund för gruppens anfall.
Det här var en tid när det gällde att förgöra regler och riva gränser.

Radioinspelningarnas bättre inspelningskvalitet ger en bättre bild av samspelet och de enskilda instrumenten. Och genom att radioinspelningen innehåller tre "låtar" som också finns med på konserten får man en demonstration av att den fria improvisationen framför allt handlar om ögonblickets ingivelse.