Bergström, Nyberg & Åstrand-Melin - Correction

PM Jönsson, Lira

Ayler Records har släppt stora högar av bra skivor. Mest frijazz och oftast med musiker som har en lång karriär bakom sig. Kul att de här presenterar ett helt nytt band, som bildades förra året. Sebastian Bergström (piano), Emil Åstrand-Melin (trummor) och Joacim Nyberg (bas) träffades på Fridhems folkhögskolas jazzlinje och de 14 låtarna vandrar mellan typiska jazzgrepp och en experimentell zon.

En av låtarna tillägnas den brittiske kontrabasisten Barry Guy. Sebastian Bergström skriver i cd-häftet att improveteranen har varit en inspirationskälla, i synnerhet i sättet att skapa mängder av olika ljud på sitt instrument. Det finns en öppenhet som tar sig in i musiken och alla tre tycks vilja töja på instrumentens möjligheter. Tydligast är det kanske i Visa till Nisse där även basen och pianot förvandlas till slagverk.

Jag hade gärna hört mer av den typen av abstrakta explosioner, men Correction imponerar lika mycket när låtarna tar spjärn i filosofiska frågeställningar eller bottnar i lekfulla glädjefnatt.

I mitten på skivan finns det tre solosviter med de enskilda temperamenten i centrum. Men det är samspelet som driver musiken framåt, med Bergströms pianospel som det vassaste vapnet. Han är en enorm talang. En ny Sten Sandell? Dumt att jämföra men jag kommer flera gånger att tänka på Sveriges bästa pianist i en friare kontext. Ja, Bergström och hans två kamrater har egna särdrag och det kommer att bli spännande att följa dem framöver.