Luther Thomas & Rune Larsen - Busking in Christiania

Tor Hammerö, Side 2

Sunn galskap i Christiania
Innspillingen med altsaksofonisten Luther Thomas og trekkspilleren Rune Larsen er ett av de merkeligste fonogrammene som har inntatt mine høytalere.

Samtidig er det også ustyrtelig morsomt fra tid til annen.

Bakgrunnsbråk
På gata i bohemdistriktet Christiania i København en sommerdag i 2001 møttes altså amerikanske Luther Thomas, med bakgrunn fra musikerkollektivet BAG i St. Louis, og den norske trekkspilleren Rune Larsen til noe de aldri hadde tenkt skulle bli noen CD – vil jeg tro.

Her er det vind i mikrofonen(e), prat med publikum, ambulanse som raser forbi med full sirene, bikkjer som bjeffer, latter, mystiske lydopptak – for å si det pent – med andre ord det meste som skulle tale for at dette ikke skulle bli utgitt.

Luther Thomas, som har slått seg ned i Kongens by som så mange andre amerikanske jazzmusikere opp gjennom årene, har neppe vært innom dette repertoaret på lang tid heller – og det har heller ikke det svenske avantgardeselskapet Ayler Records.

Sunn galskap
Av de 14 låtene er nemlig de aller fleste kjente standardlåter som «Blue Monk», «Summertime», «Tea for Two», «Autumn Leaves» og «Bye Bye Blackbird». Når det er sagt så iler jeg til for å melde at disse låtene aldri – ALDRI - har vært spilt i nærheten slik de ble gjort denne sommerdagen i Køben. Her er det samlet store doser sunn galskap og de to herrene – som jeg ikke har mistenkt for å ha øvd for mye på forhånd som duo – synes tydeligvis det er morsomt å ta’n ut – langt ut.

Dette er utvilsomt morsomt fra tid til annen, men hvor stor musikalsk verdi det er i denne utgivelsen er jeg i større tvil om. Det er i alle fall ingen tvil om at i Christiania kunne absolutt alt skje!

PS: Denne og en rekke andre utgivelser på Ayler Records kan lastes direkte ned fra selskapets hjemmeside www.ayler.com og ikke kjøpes gjennom tradisjonelle kanaler.


Order our CDs directly using


we accept payment by following cards

To download our releases
or get both CDs + files,
visit our digital store at